Jakość wody a smak potraw
Jakość wody a smak potraw
19 lutego, 2021
Pokaż wszystkie

Co wiesz o filtrach do wody

Co wiesz o filtrach do wody

Woda w kranie szczególnie w miastach, mimo że nadaje się bezpośrednio do picia nie ma zbyt dobrego smaku i nie zachęca do picia bezpośrednio nalewając z kranu do szklanki. Zabrudzenia takie jak kamień czy inne osady nie zachęcają ani pod względem estetycznym ani smakowym. Z drugiej jednak strony mając na uwadze względy ekologiczne ciężko decydować się na kupno wody w butelkach, a przecież coś trzeba pić. Jak wiadomo to właśnie czysta woda najlepiej gasi pragnienie. Nie chcąc generować dodatkowych stosów plastiku, ale jednocześnie chcąc pić czystą wodę mamy przed sobą wyzwanie, które można łatwo rozwiązać za pomocą dzbanka filtrującego lub innego rozwiązania z zastosowaniem filtrów do wody.

Jak działa filtr do wody?

Filtry, które często są używane w dzbankach filtrujących lub innych filtrach do wody kranowej najczęściej w swoim składzie mają złoże węgla aktywnego. Węgiel został użyty ze względu na swoje właściwości. Jest to substancja naturalna. Węgiel aktywny jest uzyskiwany ze spalonych łupin orzecha kokosowego, co czyni go biodegradowalnym, więc również filtrowanie pozostaje naturalne i ekologiczne. Węgiel aktywny ma bardzo wysokie właściwości absorbujące składniki odpowiedzialne za smak, zabarwienie, przejrzystość wody. Poza tym jest również w stanie wyłapać metale ciężkie i inne szkodliwe substancje, które mogą się znaleźć w wodzie. Węgiel działa dwufazowo. Oczyszcza z zanieczyszczeń poprzez redukcję katalityczną i absorbcję. Dzięki redukcji katalitycznej z wody usuwane są takie substancje jak chlor, chloramin czy siarkowodór, natomiast dzięki absorbcji węgiel posiadający ładunek dodatni przyciąga zanieczyszczenia o ładunkach ujemnych takich jak na przykład fenole, substancje organiczne, pestycydy czy nawet metale ciężkie.

Fakty i mity o filtrowanej wodzie

Często słyszy się błędne opinie o tym, że filtrowanie wody pozbawia ją składników mineralnych. Należy kategorycznie zaznaczyć, że przefiltrowana woda nie jest wodą destylowaną, która jest całkowicie zdemineralizowana i nie jest przeznaczona do spożycia. Co więcej obecnie producenci filtrów jak na przykład Dafi, proponują całą gamę filtrów, które wzbogacają wodę o składniki mineralne. Można wybrać filtr magnezowy i cieszyć się wodą ze wzbogaconym o magnez składem. Poza tym w ofercie dostępne są także filtry, które podnoszą pH wody, czyli filtry alkaiczne. Kolejnym mitem jest pogląd, że woda filtrowana ma gorszy skład i gorszą jakość od tej w butelkach. Trzeba tutaj zaznaczyć, że woda w kranie musi spełniać wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczanej do spożycia przez ludzi. Poza tym, jeśli użyjemy do jej filtracji filtru magnezowego to woda ta będzie miała bardzo zbliżony skład do tej z butelki lub nawet będzie miała więcej cennych mikroskładników. Z tego względu należy również zwracać uwagę na filtry, które się kupuje i wybrać taki, który spełnia nasze potrzeby. Polski producent Dafi oferuje filtry dostosowane do każdych potrzeb. Nie tylko jeśli chodzi o filtry dzbankowe, ale również butelkowe.